tiistai 30. lokakuuta 2018

Digi aloituspostaus | Ajatuksia digitaalisesta liiketoiminnasta

Digitaalinen liiketoiminta on hyvin laaja käsite ja se voi puhujasta ja asiayhteydestä riippuen tarkoittaa erilaisia asioita. Punaisena lankana pidetään kuitenkin yleisesti it-ratkaisujen soveltamista liiketoimintaa hyödyttävästi. Digitaaliseen liiketoimintaan vaaditaan kuitenkin jonkinlaista rahan liikettä, jotta voidaan puhua nimenomaan liiketoiminnasta.

Digitaalisen liiketoiminnan vauhti tulee kasvamaan tulevaisuudessa, sillä ratkaisujen mahdollistajat ovat jo olemassa. Tarvitaan vain lisää rohkeutta liiketoimintamallien innovaatioihin, sillä mahdollisuudet ovat valtavat. Täytyy pystyä hyödyntämään niitä tehokkaasti. Onkin mielenkiintoista nähdä millaisia uhkia ja mahdollisuuksia liiketoiminta kohtaa tulevaisuudessa digitalisaation myötä ja milloin näin tulee tapahtumaan.

Alapuolella oleva käsitekartta on ryhmämme tekemä. En lähde tällä kertaa avaamaan sitä sen enempää, mutta näin jälkeenpäin pohtiessani, kaikki listaamistamme asioista ei taida kuulua digitaaliseen liiketoimintaan rahaliikenteen puuttumisen takia. Se onkin tehty omien ensiajatustemme pohjalta eikä siis sisällä faktaa.



(Käsitekartta tehty mindmup:lla.)

Tällä kertaa pohdintani jää hyvin lyhyeen. Kommentoi ihmeessä alas, mitä ajatuksia aihe sinussa herättää.

Lähteet:



torstai 25. lokakuuta 2018

Innovaatio - mitä se on?

Sanat innovaatio ja innovointi voidaan määritellä hyvin monin eri tavoin. Ehkä juuri sen takia sanoja käytetäänkin erilaisissa merkityksissä ja varsinkin puheessa merkityserot korostuvat. Lisäksi on hyvin helppoa käyttää hienolta kuulostavia sanoja myös väärissä merkityksissä, jos ei ole täysin sisäistänyt niiden sanomaa.

Mitä innovaatiolla voidaan sitten tarkoittaa? Innovaatiolle käytetään usein synonyymia uudistus. Yhden määritelmän mukaan "Innovaatio on uusi idea, joka on viety käytäntöön" eli pelkkä idea ei vielä ole innovaatio vaan siihen tarvitaan myös käytännön toteutus. Toisen määritelmän mukaan innovaatio on "yrityksen markkinoille tuoma uusi tai olennaisesti parannettu tuote, yrityksen käyttöön ottama uusi tai olennaisesti parannettu prosessi, yrityksen käyttöön ottama uusi markkinointimenetelmä tai yrityksen käyttöön ottama uusi organisatorinen menetelmä liiketoimintakäytännöissä, työorganisaatiossa tai ulkoisissa suhteissa". Tämän määritelmän mukaan innovaation tulee olla uusi kyseisen yrityksen kannalta.

Innovaation voi ajatella niin ettei siinä ole kyse uuden keksinnön keksimisestä vaan se on "prosessi, jossa tunnistetaan tarpeita ja mahdollisuuksia ja kehitetään niihin ratkaisuja". Näin se ei tunnu yhtä monimuotoiselta ja vaikealta kuin uuden keksinnön keksiminen. "Innovaatiosta idea on 1% ja raaka työ 99%". Ei siis tarvitse olla kovinkaan luova kehittääkseen innovaatioita. Innovaatio syntyy hyvin harvoin yksin pohtien. Yleensä innovaatiot kehitetään yhdessä tekemällä ja ne syntyvät arkipäivän havainnoista ja ideoista. Kaikkea ei tarvitse keksiä itse, vaan voi käyttää hyväksi sitä mitä toiset ovat jo tehneet. Innovaatio voi olla uusi tai paranneltu tuote, palvelu tai toimintatapa. Se voi myös olla palvelutason parannus tai uusi näkökulma tekemiseen. Joskus innovaatio voi olla yllätys ja yleensä se tunnistetaankin vasta jälkikäteen.

Mitä innovointi sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti sanoen se tarkoittaa uudistamista. Yhden määritelmän mukaan innovointi "viittaa toimintaan, joka edistää ideoiden syntymistä ja kehittämistä hyödyllisiksi ja käytäntöön viedyiksi innovaatioiksi". Innovointi ei ole synnynnäinen lahjakkuus vaan siihen voi oppia. Kuka vaan voi innovoida ja innovoiminen onkin tärkeää. Se tuottaa hyötyä sekä kehittäjille että käyttäjille. Innovaatiolla on myös laajempia vaikutuksia, sillä se houkuttelee muitakin innovoimaan; yksi innovaatio johtaa helposti toiseen.




Lähteet:




Digi lopetuspostaus | Mitä jäi käteen?

Blogin kirjoittaminen Aluksi ajatus siitä, että muut kuin opettajat lukevat koulutehtäviäni tuntui inhottavalta, mutta loppujen lopuksi ei...