tiistai 27. marraskuuta 2018

Digi 3. ryhmäpostaus | Totuudenjälkeinen aika

Totuudenjälkeisellä ajalla tarkoitetaan aikaa, jossa valeuutiset ja puolitotuudet ilmenevät tosiasioiden vierellä tasavertaisina. Kokemuksia arvostetaan nykypäivänä enemmän kuin faktatietoa ja asiantuntijoiden tietoja jopa väheksytään. 

Tiedonhaku

Muualta kuin Googlesta haetun tiedon etsiminen nähdään liian työläänä, vaikka tiedostamme sen sisältävän usein tarkempaa ja asiantuntevampaa tietoa. Joskus myös oikean tiedon löytäminen on haastavaa, koska kuka tahansa voi olla sisällöntuottaja. Toisinaan luotamme pelkkiin kuulopuheisiin, emmekä vaivaudu edes etsimään tietoa Googlesta. 

Valeuutiset

Valeuutiset leviävät helposti verkossa kun väitteelle, huhulle tai uutiselle annetaan haluttu merkitys. Tämä aiheuttaa tunnereaktion: uutisesta tykkäämisen, kommentoinnin tai jakamisen. Myös radikaalit kuvankäsittelyt ja kuvahuijaukset voidaan nähdä valeuutisina tai osana valeuutisia, jos niissä ohjataan katsojaa tarkoituksella harhaan. Valheelliset kuvanmuokkaukset ovat petollisia, sillä taitavan kuvankäsittelyn tunnistaminen vaatii lukijalta harjaantunutta silmää.  


Kuva täältä.

Algoritmi

Algoritmien myötä negatiiviset ja paljon huomiota sekä kritiikkiä saaneet julkaisut saavat enemmän näkyvyyttä kuin muut uutiset, jolloin uutisten saanti jää usein suppeaksi. Lisäksi ihmisten on helppo elää niin sanotussa kuplassa, jos he seuraavat vain omia mielipiteitään vastaavia tietolähteitä ja kanavia, eivätkä huomaa muita ympärillä tapahtuvia ilmiöitä. Tämä johtuu ihmisluonteelle tyypillisestä luonnollisesta vahvistusharhasta, jossa ihminen haluaa vahvistusta omille mielipiteilleen ja ennakkokäsityksilleen.  

Omat mielipiteet 

Mielestämme koulutus on kaiken keskiössä. Koemme erityisen tärkeäksi, että medialukutaitoa opetetaan kaiken ikäisille ja siihen panostetaan myös rahallisesti valtion toimesta. Suosittelemme, että luetun ymmärtämiseen ja kuvien tulkitsemiseen painotetaan varhaisesta kasvatuksesta alkaen. Uuden opetussuunnitelman panostus alakoulun mediakasvatukseen on siis mielestämme tähän ajan henkeen erittäin tervetullut. 

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Digi lopetuspostaus | Mitä jäi käteen?

Blogin kirjoittaminen Aluksi ajatus siitä, että muut kuin opettajat lukevat koulutehtäviäni tuntui inhottavalta, mutta loppujen lopuksi ei...