keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Digi 4.2 | Pelillistäminen

Pelillistäminen on käsitteenä hankala ja sanana vaikea. Sanalle löytyykin paljon määritelmiä. Brittiläinen koodari ja keksijä Nick Pelling käytti oletetusti sanaa pelillistäminen (gamification) ensimmäisenä vuonna 2002. Hän tarkoitti sanalla elektronisten laitteiden, kuten pankki- ja myyntiautomaattien, käyttöliittymien suunnittelua pelien kaltaiseksi. Yhdysvaltalainen Gabe Zichermann, yksi pelillistämisen äänekkäimmistä ja vaikutusvaltaisimmista guruista, on määritellyt pelillistämisen prosessiksi, jossa hyödynnetään sekä peliajattelua että pelien dynamiikkaa ja mekaniikkaa ongelmien ratkaisemiseen ja käyttäjien sitouttamiseen. Kai Huotarin ja Juho Hamarin mukaan sanalla viitataan palvelun laatua lisäävään prosessiin, jonka tavoitteena on tukea käyttäjän arvonmuodostusta tarjoamalla mahdollisuuksia pelimäisille kokemuksille. Heidän määritelmänsä korostaa pelillistämisen tavoitteita, kun taas aiemmin esitetyt määritelmät pohjautuvat käsitykselle että pelillisyys on erilaisten peleihin yhdistettävien elementtien soveltamista.


Kuva täältä.

Liiketoiminnan kannalta pelillistämisessä on kyse ennen kaikkea asiakkaiden, kumppanien ja henkilöstön käyttäytymisen muuttamisesta haluttuun suuntaan. Työntekijöiden ei tarvitse kilpailla vain parhaasta työn laadusta ja nopeammasta suorittamisesta, vaan pelillistämisellä voidaan edesauttaa myös yhteisöllistä tai luovaa toimintaa ja sitä kautta tehdä työstä mielekkäämpää. Yrityssovelluksissa pelillisiä elementtejä ovat muun muassa erilaiset pisteytykset, tulostaulut, ranking-listat, edistymispalkit, kunniamerkit, tasot ja tehtäväkokonaisuudet.

Pelillistettyjä sovelluksia on tehty paljon muun muassa opetukseen, ympäristö- ja terveyskastatukseen, työnhaun tehostamiseen ja markkinointiin liittyen. Cuckoo Workout on voimakkaasti pelillistetty taukoliikuntasovellus yritysten henkilöstön työpäivien aktivoimiseksi. Sovelluksessa on muun muassa pelaajaprofiilit, haastejärjestelmä ja moninpeli mahdollisuus. Kilpailu aktivoi työntekijöitä tekemään enemmän harjoitteitaKhan Academy tarjoaa muun muassa opetusvideoita, harjoitustehtäviä ja jopa työkaluja opettajille. Käyttäjä saa pisteitä ja merkkejä oppimisen perusteella. Suomalainen Ekapeli on lasten opettelupeli, jossa lapset oppivat esimerkiksi lukutaidon ensimmäiset askeleet. Se tunnistaa lapsen tason ja mukautuu sen mukaan.


Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ekapeli
https://lifted.fi/blogi/tyohyvinvointi/tunnetko-nama-35-tyohyvinvointia-edistavaa-palveluntarjoajaa/ 
http://miikkasalavuo.fi/2013/01/14/pelillistaminen-yrityksissa/
https://www.cloudriven.fi/blogi/mita-on-pelillistaminen/
https://www.cuckooworkout.com/
https://www.khanacademy.org/
http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli
https://www.tut.fi/Gamification/2018/06/15/design-gamification-a-method-for-engineering-gamified-software/


4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen aihe! Itse en tiennyt mitä pelillistäminen tarkoittaa ja tämä avasi kyllä hyvin termin tarkoituksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että onnistuin selittämään termin ymmärrettävästi.

      Poista
  2. En ollut tällaisesta termistä kuullutkaan, mutta päivityksesi myötä tuli hyvin tutuksi. Pystyn tuota ilmiötä kyllä tunnistamaan muutamista sovelluksista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Vaikka terminä pelillistäminen onkin monille vieras, se on käytännössä kuitenkin monille tuttu.

      Poista

Digi lopetuspostaus | Mitä jäi käteen?

Blogin kirjoittaminen Aluksi ajatus siitä, että muut kuin opettajat lukevat koulutehtäviäni tuntui inhottavalta, mutta loppujen lopuksi ei...